miercuri, 8 mai 2013

Gogosi din flori de salcam

Primavara :anotimpul meu preferat,flori peste tot ,pasarele minunate .Miros imbietor psete tot ,papadie si salcam cat cuprinde .
Cel mai mult imi plac gogosile pe care ni le facea bunica din florile minunate pe care le uscam si le folosim al ceai .

Am facut si o minunatie de dulceata parfumata si bunaaaaaa pe care o sa v-o prezint intr-o postare viitoare.
Si cum sunt infloriti peste tot acum va prezint reteta minunata si simpla de gogosi :
Aluat :
2 oua
400 ml lapte
1 vf de lingurita de bicarbonat
4 linguri de zahar si faina cat cuprinde pentru un aluat subtire ca si cel de la clatite.


O sa fiu mustruluita de alte persoane pentru ca am folosit exprimarea : cat cuprinde  .Dar nu am cantarit niciodata faina si nici bunica nu o facea iar gogosile ieseu mereu grozave.
Puteti inlocui laptele dulce cu sifon ,si acesta le face foarte pufoase .
Amestecam ingredientele de mai sus si lasam compozitia putin sa se odihneasca,pana cand spalam si zvantam putin florile .
Fiecare floare se tine de codita si se da prin aluat.Prajim gogoselele in ulei incins si apoi le pudram cu zahar .




Partea medicinala a florilor este mai putin cunoscuta cred eu ,insa acestea sunt miraculoase : 

Florile de salcam calmeaza tusea si au efect usor sedativ, linistind starile de nervozitate si iritabilitate. In bolile de stomac, gastrita si ulcer gastric ori duodenal, florile de salcam actioneaza ca un adevarat pansament. Se face o cura de macar o luna, in care zilnic se ia cate o lingurita de pulbere de flori inainte de fiecare masa. 

Pulberea se obtine macinand florile bine uscate in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de doua saptamani, perioada dupa care isi pierde din proprietati. 

Infuzia din flori de salcam se prepara turnand 200 ml de apa fiarta peste o lingurita de planta uscata. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara, iar lichidul obtinut se bea in trei reprize, dupa mesele principale. 

Infuzia combinata se recomanda, mai ales, in caz de dureri de cap foarte puternice, deoarece florile de salcam au darul de a reduce excitabilitatea nervoasa. Se prepara din trei - patru linguri de flori maruntite, puse la macerat intr-o jumatate de litru de apa, pentru 10 ore, de seara pana dimineata. 

Se filtreaza, iar lichidul rezultat se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o jumatate de litru de apa. Dupa racire, se filtreaza si se amesteca cu lichidul ramas de la macerat, in felul acesta obtinandu-se cam un litru de ceai

Infuzia calda, indulcita cu miere, cate un litru pe zi, calmeaza accesele de tuse, durerile de piept si febra, avand proprietati emoliente, antiiritative si expectorante. 

Pe vremea cand nu erau farmacii pline de medicamente de sinteza, ca azi, femeile de la tara faceau copiilor agitati si care nu dormeau bine baie in care puneau flori de salcam. Peste ranile provocate de arsuri presarau pulbere de flori de salcam si rana se vindeca bine, fara a lasa cicatrice. Contra leucoreei femeile fierbeau florile de salcam in apa sau vin. 
Deci  :un antidepresiv de exceptiu,antitusiv,calmant, emolient ,

Un comentariu:

  1. Hristos a inviat!!!
    O,nebunie ce bun mama facea.
    am vz in parc dar nu mi-a dat prin cap sa culeg cateva flori poate mai gasesc in week.sa va fie de bine pupici mire.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...